Miből készüljön a bútor? –

A pénztárca a lamináltra voksol

Bizonyára sokak álmában él a kép egy tömör fa bútorokkal berendezett lakásról, hiszen ki ne szeretne például egy otthona stílusába illeszkedő, valódi fából készült gyönyörű konyhabútort, melyet a használat csak még patinásabbá tesz? Elkeseredésre persze akkor sincs ok, ha ez nem fér bele a költségvetésbe, a fejlesztők szorgos munkájának köszönhetően ugyanis ma már a laminált, de főleg a furnérozott forgácslap is keltheti a tömör fa illúzióját. Nagyságrendekkel kevesebbért.

- Manapság már a laminált forgácslap is több száz színben s különböző felületi struktúrával kapható. A gyártóknak köszönhetően a látvány háromdimenzióssá vált, azaz a papírbázisú fólia képes felidézni a fa erezetének látványát - mondja Gaál Róbert, a megyeszékhelyi Gamper Üzletház Kft. tervezője. - Divatba jöttek a magas fényű, illetőleg a vastagított bútorlapok. Utóbbiak anyagát a tömör forgácslap helyett könnyített, méhsejtszerkezetű papírbetét alkotja, amelyet farostlemez szegélyez, s ez kapja a laminálást. A szabvány 18 milliméterrel szemben vastagsága 38, 50 vagy 60 milliméter, súlya mégis könnyebb. A vastagítás persze két-három normál, 18 milliméteres bútorlap összeragasztásával is megoldható, egybe élzárózva.

Ha vigyázunk rá, a laminált lap is lehet tartós. Amennyiben könyvespolcnak szánjuk, tervezésnél mindenképp vegyük figyelembe, mekkora terhelésnek lesz kitéve, s ennek megfelelően vastagítsuk, illetőleg támasszuk alá.

Az ár- és minőségi ranglista következő fokán a furnérozott forgácslap áll, melynek táblája a laminálténál akár két-háromszor is többe kerülhet.- Maganyaga ugyan ennek is tömör forgácslap - folytatja a tervező -, ám a laminálás, azaz a papírbázisú fólia helyett 1-1,5 milliméteres tömör fa furnér kerül a felületre, hatása tehát ennek köszönhetően sokkal természetesebb. További nagy előnye, hogy bármilyen színre pácolható, így ideális választás lehet például, ha tömör fa ajtóinkhoz illő szekrényt szeretnénk készíttetni. A furnérozott bútorlapból lakkal selyem, matt vagy akár magas fényű felületet is létrehozhatunk.

A lécbetétes bútorlap szintén lehet furnérozott, tudjuk meg. Ennek a forgácslap alapúval szemben nagy előnye, hogy jobban ellenáll a víznek, viszont drágább, így kevésbé népszerű. A furnérozott rétegelt lemez stabil és masszív, kevésbé hajlamos a vetemedésre, ám ez szintén meglehetősen sokba kerül. Aki megengedheti magának, azért többnyire persze a tömör fa mellett teszi le voksát, igaz, teszi hozzá Gaál Róbert, nem mindig ez a legjobb megoldás.

- Amennyiben valódi fából készíttetjük el bútorainkat, számolnunk kell azzal, hogy a különböző fafajok eltérő mértékben ugyan, de repedni, vetemedni fognak, főleg, ha hő vagy pára, esetleg víz éri azokat. Ennek kiküszöbölésére ma már a tömör fa ajtók belső része sok esetben furnérozott kivitelben készül.


Látható tehát, hogy ezeknek az anyagoknak a nagy része nem vízálló. A legkényesebb természetesen a laminált bútorlap, melynek, ha huzamosabb ideig víz van a felületén, hajlamos beszívni azt. Konyhába és fürdőszobába éppen ezért nem a legideálisabb megoldás.

- Vizes helyiségekbe a festett vagy fóliás MDF lap jó választás lehet - tanácsolja a szakember. - Azonban, aki képes ennél többet áldozni a berendezésre, dönthet az egyelőre ugyan még újdonságnak számító, ám egyre népszerűbb, akril mellett. A pult s a hátlap egyaránt készülhet ebből a gránitőrlemény-keverékből, így a csempét akár el is felejthetjük. A jövő egyértelműen ebben rejlik. Hatalmas előnye, hogy teljesen egybefüggő felületet lehet kialakítani belőle. Bármekkora legyen is a konyhapult, nem lesznek toldások, illesztések, így a víz sem találhat utat magának. A pultba mind a mosogató, mind a mosdó belecsiszolható, az átmenet legkisebb nyoma nélkül. Rengeteg színben és mintában kapható, s nyom nélkül javítható, még akkor is, ha egy élesebb tárgy netán kihasít belőle egy darabot.

Munkalap persze tömör fából is készülhet, bár, mivel meglehetősen kényes, ritkán esik erre a választás. Ezt olajjal vagy viasszal szokás impregnálni. A felületkezelést meghatározott időközönként ismételni kell.

- Külföldön jelenleg a 10 milliméter vastag, edzett üveg munkalap hódít, mely szintén használható csempe helyett - ecseteli Gaál Róbert. - Bármilyen színben és mintával elkészíthető, de akár a családi fotót is képesek a felületre nyomtatni. Használják tolóajtós szekrényeknél is. Ára azonban egyelőre a többség számára elérhetetlen.Vizes helyiségekbe jó választás lehet a festett vagy fóliás MDF lap

A kertbe csak tömör fát

Amennyiben kerti bútorban gondolkodunk, mindenképpen tömör fát válasszunk, tanácsolja a szakember. Az ugyanis természetes olajjal, viasszal felületkezelve ellenáll az időjárás viszontagságainak, az UV-sugárzásnak s az esőnek is. Persze csak akkor, ha nem feledkezünk meg a rendszeres ápolásról. A felületre kent bevonat ugyanis napsütés hatására nem pattog le, mint a festék, emellett pedig taszítja a vizet, az eső tehát könnyedén lepereg a bútorról.

Forrás: Zalai hírlap

crossmenu