Laminált forgácslap

A laminált faforgácslap a bútorgyártás legelterjedtebb és legkedveltebb alapanyaga. A laminált bútorlap széles körben alkalmazható, évről-évre újabb színek és felületi struktúrák jelennek meg a gyártók kínálatában, követve az aktuális trendeket és felhasználói igényeket. A laminált forgácslapok alapjául a natúr forgácslap szolgál, melynek felületére egy laminált réteg kerül. Ez a réteg műgyantával átitatott, impregnált többrétegű dekorpapír.

A laminált forgácslap felépítése

A laminált bútorlap alapjául szolgáló natúr forgácslap döntő többségében fenyő és lágylombos faanyagból készült, háromrétegű lemez. Alapanyaga az egyéb ipari felhasználásra alkalmatlan faipari és feldolgozóipari hulladékok.
Keresztmetszetében a középső rétegben nagyobb méretű, szélein apróbb, szemcsés forgácsból épül fel, ezáltal egy kemény, szilárd, a felületén pedig sima anyagot kapunk. Fedőrétege tökéletesen alkalmas a különböző felületkezelési eljárásokhoz.
Erre a fedőrétegre hőkezeléssel, magas nyomás alatt kerül fel a laminált réteg melamin alapanyagú műgyanta segítségével. A hőkezelésnek köszönhetően a műgyanta beivódik a lemez felső rétegeibe, ezáltal egy kemény és ellenálló felületet hoz létre.

A bútorlap méretei

Táblásított mérete 2800x2070mm, vastagsága 8 és 36 mm között a felhasználás módjától és a gyártótól függően változó. Általánosan a 16-18 mm vastagságban terjedt el, de rendelésre vékonyabb vagy vastagabb méretben is be tudjuk szerezni.

Főbb jellemzői

A bútorlapok változatos szín és felület variációjának köszönhetően széles körben alkalmazható bútoripari alapanyagnak számít. A fautánzatoktól, a kőhatáson át az UNI színekig szinte minden megtalálható a kínálatban. Választhatunk magasfényű, selyemfényű, matt, erezett vagy akár pórusnyomott felületekből.
Könnyen megmunkálható és kezelhető, bár a kemény laminált réteg hamar kiveszi a szerszámok élét. Könnyű tisztíthatósága miatt jól alkalmazható bútortest vagy ajtóként, megállja a helyét a konyhában, tolóajtós gardróbszekrényeknél, szobabútorknál, polcrendszereknél, vagy akár készülhet belőle gyerekbútor és ágy is.
Egyetlen hátránya, hogy csak sík felülettel kapható, nem marható bele minta.

Felhasználása, megmunkálása

A megfelelő védelem és esztétikum érdekében fontos a bútorlapok éleinek zárása. Ma az egyik legelterjedtebb az ABS alapú élzáró, mely sokkal jobban ellenáll a hőnek és a különböző mechanikai behatásoknak. Az élzáró gépeknek köszönhetően ez gyors és precíz folyamat. A gép felhelyezi az élzáró anyagot, majd a túllógó részeket lemarja, ezzel egy egységes réteget alkotva a bútorlap élein. A felhasználás módjától függően a bútorlapok zárhatók 0.4mm-es vagy 2mm-es élzáróval is.

A bútorlapokat megfelelő gépek segítségével könnyű megmunkálni. Jól marható, fűrészelhető, de a tökéletes végeredmény érdekében fontos a megfelelő célszerszám használata. Csavarozásához ajnlott speciális, faforgácslaphoz ajánlott csavart alkalmazni.

crossmenu