Natúr forgácslap

A natúr faforgácslap több évtizede a bútorgyártás egyik legmeghatározóbb alapanyaga. Könnyen összekeverhető a pozdorjával, ami lenből és kenderből készült, de mára a használata háttérbe szorult.
A faforgácslap gyártása kötőanyaggal kevert fűrészpor folyamatos forró préselésével történik. Használatával helyettesíthető a drága tömörfa a bútorgyártásban. Könnyen és gyorsan felhasználható, gazdaságos bútoripari alapanyag.

A natúr faforgácslap felépítése

Döntő többségében fenyő és lágylombos faanyagból készül, háromrétegű lemez, mely egészségre káros anyagokat nem tartalmaz. Alapja az egyéb ipari felhasználásra alkalmatlan faanyag és feldolgozóipari hulladékok.
Keresztmetszetében a középső rétegben nagyobb méretű, szélein apróbb, szemcsés forgácsból épül fel, ezáltal egy kemény, szilárd, a felületén pedig sima anyagot kapunk. Fedőrétege tökéletesen alkalmas a különböző felületkezelési eljárásokhoz.
A ma piacon kapható forgácslapok E1 formaldehid emissziós osztályba tartoznak.

A natúr faforgácslap méretei

Általában 2800x2070mm méretben kapható, vastagsága a felhasználás módjától függően 8, 10, 12, 16, 18, 22, 25, 28, 30, 35, 38 és akár 40 mm is lehet. Általánosan a 18 mm vastagságban terjedt el, de rendelésre vékonyabb vagy vastagabb méretben is be tudjuk szerezni.

Általános jellemzői

A faforgácslap a bútoripar egyik legelterjedtebb és legfontosabb alapanyaga. Felhasználható bútorlapként, munkalapként, hátfalként, emellett széles körben elterjedt a járműiparban is. Jól megmunkálható a hagyományos kézi- és gépi, valamint a korszerű (keményfémlapkás) megmunkáló szerszámokkal.

Mérettűrés: hosszirányban: ± 5 mm; szélességben: ± 5 mm; vastagságban: ± 0,3 %.
Ragasztás: szabad formaldehid szegény karbamid-formaldehid műgyanta
Nedvességtartalom: 5-13 %
Vastagsági dagadás: 14 - 8,5 % (24 óra alatt) vastagságtól függően.
Térfogatsúly: 550 - 800 kg/m3
Hajlítószilárdság: 12,5 - 7 N/mm2 (vastagságtól függően)
Lapsíkra merőleges szakítószilárdság: 0,28 - 0,14 N/mm2 (vastagságtól függően)
Tárolás: fedett, száraz, nedvességtől és fagytól mentes térben, vízszintesen.
Szállítás:szállítás közben esőtől, hótól védeni kell.

Létezik mérsékelten vízálló (V 100) fajtája is (melamin- formaldehid vagy fenol formaldehid műgyanta ragsztással): magasabb légnedvességnek kitett helyekhez (pl. faház, fürdőszoba stb.), továbbá finomfelületű, négy oldalon nút-féderes, fokozottan tűzálló (B1), és könnyített változatban is.

crossmenu